RSS
wtorek, 24 marca 2015

Cudowne, cudowne, cudowne... To ciasto zawsze wychodzi wyśmienite, bez względu na to jakiego przepisu użyjemy, a połączenie orzechów i czekolady jest genialne. Serdecznie polecam!

 

 

Składniki:

Brownie:

- 200g masła (oraz niewielka ilość rozpuszczonego masła do wysmarowania formy)

- 200g czekolady deserowej, pokruszonej na mniejsze części (może być zwykła gorzka)

- 3 jajka

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 160g cukru

- 1 łyżka mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do oprószenia blaszki)

- 100g orzechów włoskich

- 100g pistacji, obranych (ja robiłam bez)

Dekoracja:

- kakao

- pistacje/orzechy włoskie

 

Przygotowanie:

Orzechy włoskie i pistacje prażymy w piekarniku nagrzanym do 200C (termoobieg) lub 210-220C (bez termoobiegu) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzone orzechy i pistacje siekamy w grubszą kostkę, przekładamy je do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki, całość mieszamy.
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą (nie podgrzewamy zbyt mocno).
Blaszkę smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy niewielką ilością mąki.
3 jajka wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (delikatnie podbijamy, nie ubijamy na sztywną pianę). Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady. Całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy uprażone i posiekane orzechy z pistacjami. Całość mieszamy i wylewamy na blaszkę, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165C (termoobieg) lub 175-185C (bez termoobiegu) na 25-30 minut (obserwujemy ciasto, może trzeba będzie je piec aż 35 minut).
Dekorujemy ciasto kakao i pokrojonymi pistacjami (orzechami).

 

 

 

 

 

Przepis z książki "Przepisy Pawła Małeckiego CUKIERNIA LIDLA" :)

SMACZNEGO!

17:54, malina137
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 marca 2015

Bardzo dobre ciasto, chociaż odrobinę mi nie wyszło. Smakuje rewelacyjnie, naprawdę polecam!

 

 

 

Składniki:

Na ciasto:

-2 szkl. mąki pszennej

- 1/4 szkl. cukru pudru

- cukier waniliowy

- 3 łyżki płynnego miodu

- 100g masła

- 2 żółtka

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- tłuszcz do formy

 

Na przełożenie:

- 2 budynie karmelowe

- 3 szkl. mleka

- 100g masła

- 250ml kremówki

 

Na dekorację:

- puszka masy krówkowej

 

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Połową ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem blachę. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Wystudzić. Tak samo upiec drugi placek. Budynie ugotować z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Wystudzić je. Masło rozetrzeć. Ucierając, dodawać po łyżeczce budyń. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą budyniową. Masę krówkową lekko podgrzać i zmiksować. Rozsmarować na jednym placku. Krem budyniowy rozsmarować na drugim placku. Przykryć plackiem z masą krówkową. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

 

 

 

Smacznego!

14:58, malina137
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
Durszlak.pl