RSS
sobota, 04 kwietnia 2015

Z racji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy mam dla was ten oto przepis na mazurka.

Chcę również życzyć Wam udanych, zdrowych i spędzonych w rodzinnym gronie świąt. Życzę każdemu Błogosławieństwa Bożego, by Zmartwychwstały Chrystus zesłał łaskę na każdego. Niech zarówno ta Noc i jak ten Dzień będzie dla każdego możliwością przemyśleń duchowych. :)

 

Blacha o wymiarach 45 cm x 35 cm


Składniki:

Ciasto czekoladowe bez mąki:

- 6 jajek

- 80 g cukru

- 200 g czekolady deserowej

- 50 g masła

 

Ganasz czekoladowy:

- 200 ml śmietanki UHT 30%

- 200 g czekolady deserowej

- 2 łyżki miodu

- 2 łyżki miękkiego masła

- 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie)

 

Dżem:

- dżem z czarnej porzeczki

 

Dekoracja:

- bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszone żurawiny, orzechy laskowe)

 

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe bez mąki

W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy kawałki czekolady - całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180C (termoobieg) lub 190-200C (bez termoobiegu) przez 10-12 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce.

 

Ganasz czekoladowy

Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając, dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.

Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę dżemu przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ganaszem czekoladowym, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut. Odrobinę ganaszu zostawiamy do dekoracji, resztę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej w celu uzyskania konsystencji polewy. Rozpuszczony ganasz mieszamy.

Schłodzone ciasto oblewamy podgrzanym ganaszem. Następnie ciasto dekorujemy wedle uznania, np. bakaliami.

 

 

 

Przepis z książki "Przepisy Pawła Małeckiego CUKIERNIA LIDLA" :)

 

Smacznego!!! Wesołych Świąt!!!

23:37, malina137
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 02 kwietnia 2015

Hej! Jak wiecie we wtorek (31 marca) była 3 rocznica pierwszego wpisu na tym blogu! Z tej okazji daję przepis na te wspaniałe ciasteczka! Polecam!

 

 

Składniki:

Ciasteczka:

- 170g mąki pszennej tortowej

- 1 łyżeczka sody

- 140g miękkiego masła

- 30g kakao

- 1 jajko

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 180g cukru trzcinowego

- 50g orzechów włoskich

- 50g czekolady białej (posiekanej)

- 50g czekolady mlecznej (posiekanej)

- szczypta soli

 

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i waniliowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Masa będzie dość sztywna, więc należy użyć drewnianej łopatki.
Gdy masa będzie wymieszana, dodajemy posiekane czekolady i szczyptę soli. Ponownie dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą małej gałkownicy do lodów lub łyżki układamy ciastka na blaszce, zachowując duże odstępy między ciastkami. Ciastka delikatnie spłaszczamy.
Ciastka pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180C (bez termoobiegu 190C) przez 15-18 minut (jeśli będziemy je piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 - całe będą chrupiące).

 

 

Przepis z książki "Przepisy Pawła Małeckiego CUKIERNIA LIDLA" :)

Smacznegoo!

15:59, malina137
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
Durszlak.pl