RSS
środa, 06 maja 2015

Serdecznie polecam, jeśli ktoś lubi sobie pochrupać ciasteczka z migdałami. Są naprawdę pyszne, nie spodziewałam się tak genialnego połączenia. Spróbujcie sami!

 

 

Składniki:

- 250 g mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość mąki do podsypania ciasta)

- 150 g cukru trzcinowego

- 5 g proszku do pieczenia (łyżeczka)

- 50 g migdałów, drobno posiekanych

- 50 g całych migdałów

- otarta skórka z 1 cytryny

- 2 jajka

- szczypta soli

 

Przygotowanie:

Na drobno posiekane migdały przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z cytryny, 2 duże jajka oraz całe migdały. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180C (termoobieg) lub 190-200C (bez termoobiegu) na 30 minut.
Po upływie tego czasu ostrożnie przekładamy ciasto na deskę do krojenia. Bardzo ostrym nożem kroimy plastry o grubości 1,5 cm. Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C (termoobieg) lub 170-180C (bez termoobiegu). Pieczemy przez 10-12 minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut.
Można je jeść, maczając w kawie lub słodkim winie. :) 

 

 

Przepis z książki "Przepisy Pawła Małeckiego CUKIERNIA LIDLA" :)

Smacznegoo!

15:34, malina137
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 kwietnia 2015

Cudowna tarta! Na początku miałam wrażenie, że coś mi nie wyszło, ale finalnie wyszła fenomenalna. W oryginale zamiast jabłek były brzoskwinie, więc można pokombinować :)

 

 

Składniki:

Kruche ciasto:

- 200 g mąki pszennej tortowej

- 100 g masła

- 2 żółtka

- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%

- 70 g cukru

 

Masa waniliowa:

- 200 ml mleka 3,2%

- 2 żółtka

- 1 jajko

- 60 g cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego (ja użyłam pół laski wanilii)

- 2 łyżeczki mąki pszennej tortowej

- szczypta soli

- niewielka ilość cukru pudru

- dwa duże jabłka, pokrojone w plastry bez skórki

 

Przygotowanie:

Kruche ciasto

Mąkę przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki mieszamy, ciasto zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników).
Ciasto zawijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty, ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 170C (termoobieg) lub 180C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 25 min (tarta nie może być zbyt długo pieczona, ponieważ jaszcze raz trafi do piekarnika).

 

Masa waniliowa

Wszystkie składniki razem miksujemy.

 

Tarta

Na podpieczoną tartę wykładamy trochę masy waniliowej, na niej układamy kawałki jabłek, następnie dodajemy resztę masy waniliowej.
Wstawiamy do piekarnika (z termoobiegiem) rozgrzanego do temperatury 150C lub 160C (bez termoobiegu) na 25-30 minut. Gotową tartę można posypać cukrem pudrem. 

 

 

 

 

Przepis z książki "Przepisy Pawła Małeckiego CUKIERNIA LIDLA" :)

Smacznego!

15:50, malina137
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
Durszlak.pl