RSS
poniedziałek, 24 paĽdziernika 2016

Dzi¶ przychodzę do Was z takim przepisem na domowy budyń. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze nie zajmuje dużo czasu jakby się mogło zdawać. Mam nadzieję, że się spodoba. Polecam!

 

 

Składniki (na jedn± miseczkę):

- 1 i 1/4 szkl. mleka

- łyżeczka cukru

- kopiasta łyżka m±ki pełnoziarnistej

- łyżeczka kakao

 

Przygotowanie:

Szklankę mleka zagotować z 1 łyżeczk± cukru.

W 1-4 szkl. zimnego mleka wymieszać lekko kopiast± łyżkę m±ki i łyżeczkę kakao. Wlać to do gor±cego mleka i zagotować.

Budyń będzie rzadki, ale jak ostygnie będzie gęsty! :)

 

SMACZNEGO! :)

14:03, malina137
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 16 sierpnia 2015

Potrzebny mi był tort szybki w przygotowaniu, bo miałam mało czasu do przyjęcia urodzinowego. Ten przepis wydał mi się prosty i szybki w przygotowaniu, a co najważniejsze całe ciasto wyszło cudowne w smaku, ale o tym przekonajcie się sami.

 

 

Składniki:

- 2,5 szkl. mleka

- 3 żółtka

- 2 łyżki m±ki pszennej

- 3 łyżki m±ki ziemniaczanej

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 3/4 szkl. cukru

- 200 dag masła

- 200 g wiórek koksowych

- 3 paczki herbatników prostok±tnych

- 1/3 szkl. likieru kokosowego, toffi

- gar¶ć płatków migdałowych (ja miałam całe i je zmiksowałam)

 

Przygotowanie:

Odlej pół szklanki mleka, w której rozmieszaj m±ki oraz żółtka. Pozostał± czę¶ć mleka zagotuj z cukrami. Dodaj mieszankę z roztart± m±k± i żółtkami. Podczas mieszania uzyskasz konsystencję budyniu. Odstaw do ostygnięcia.

Masło zmiksuj na puszyst± masę i dodawaj po łyżce budyniu, na koniec wiórki kokosowe i likier. Ciasto układaj w formie warstwami: herbatniki z płatkami migdałów, warstwa budyniu, herbatniki itd. Ostatni± warstwę budyniow± obficie posyp wiórkami. Ciasto odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

 

 

 

 

Smacznego! :)

19:59, malina137
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
Durszlak.pl