Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek czekoladowy

Z racji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy mam dla was ten oto przepis na mazurka.

Chcę również życzyć Wam udanych, zdrowych i spędzonych w rodzinnym gronie świąt. Życzę każdemu Błogosławieństwa Bożego, by Zmartwychwstały Chrystus zesłał łaskę na każdego. Niech zarówno ta Noc i jak ten Dzień będzie dla każdego możliwością przemyśleń duchowych. :)

 

Blacha o wymiarach 45 cm x 35 cm


Składniki:

Ciasto czekoladowe bez mąki:

- 6 jajek

- 80 g cukru

- 200 g czekolady deserowej

- 50 g masła

 

Ganasz czekoladowy:

- 200 ml śmietanki UHT 30%

- 200 g czekolady deserowej

- 2 łyżki miodu

- 2 łyżki miękkiego masła

- 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie)

 

Dżem:

- dżem z czarnej porzeczki

 

Dekoracja:

- bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszone żurawiny, orzechy laskowe)

 

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe bez mąki

W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy kawałki czekolady - całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180C (termoobieg) lub 190-200C (bez termoobiegu) przez 10-12 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce.

 

Ganasz czekoladowy

Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając, dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.

Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę dżemu przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ganaszem czekoladowym, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut. Odrobinę ganaszu zostawiamy do dekoracji, resztę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej w celu uzyskania konsystencji polewy. Rozpuszczony ganasz mieszamy.

Schłodzone ciasto oblewamy podgrzanym ganaszem. Następnie ciasto dekorujemy wedle uznania, np. bakaliami.

 

 

 

Przepis z książki "Przepisy Pawła Małeckiego CUKIERNIA LIDLA" :)

 

Smacznego!!! Wesołych Świąt!!!

sobota, 04 kwietnia 2015, malina137

Polecane wpisy

  • Domowy budyń czekoladowy

    Dziś przychodzę do Was z takim przepisem na domowy budyń. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze nie zajmuje dużo czasu jakby się mogło zdawać. M

  • Tort na szybko

    Potrzebny mi był tort szybki w przygotowaniu, bo miałam mało czasu do przyjęcia urodzinowego. Ten przepis wydał mi się prosty i szybki w przygotowaniu, a co naj

  • Włoskie ciasteczka cantuccini

    Serdecznie polecam, jeśli ktoś lubi sobie pochrupać ciasteczka z migdałami. Są naprawdę pyszne, nie spodziewałam się tak genialnego połączenia. Spróbujcie sami!

Durszlak.pl