Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka czekoladowe z orzechami włoskimi

Hej! Jak wiecie we wtorek (31 marca) była 3 rocznica pierwszego wpisu na tym blogu! Z tej okazji daję przepis na te wspaniałe ciasteczka! Polecam!

 

 

Składniki:

Ciasteczka:

- 170g mąki pszennej tortowej

- 1 łyżeczka sody

- 140g miękkiego masła

- 30g kakao

- 1 jajko

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 180g cukru trzcinowego

- 50g orzechów włoskich

- 50g czekolady białej (posiekanej)

- 50g czekolady mlecznej (posiekanej)

- szczypta soli

 

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i waniliowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Masa będzie dość sztywna, więc należy użyć drewnianej łopatki.
Gdy masa będzie wymieszana, dodajemy posiekane czekolady i szczyptę soli. Ponownie dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą małej gałkownicy do lodów lub łyżki układamy ciastka na blaszce, zachowując duże odstępy między ciastkami. Ciastka delikatnie spłaszczamy.
Ciastka pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180C (bez termoobiegu 190C) przez 15-18 minut (jeśli będziemy je piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 - całe będą chrupiące).

 

 

Przepis z książki "Przepisy Pawła Małeckiego CUKIERNIA LIDLA" :)

Smacznegoo!

czwartek, 02 kwietnia 2015, malina137

Polecane wpisy

  • Domowy budyń czekoladowy

    Dziś przychodzę do Was z takim przepisem na domowy budyń. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze nie zajmuje dużo czasu jakby się mogło zdawać. M

  • Tort na szybko

    Potrzebny mi był tort szybki w przygotowaniu, bo miałam mało czasu do przyjęcia urodzinowego. Ten przepis wydał mi się prosty i szybki w przygotowaniu, a co naj

  • Włoskie ciasteczka cantuccini

    Serdecznie polecam, jeśli ktoś lubi sobie pochrupać ciasteczka z migdałami. Są naprawdę pyszne, nie spodziewałam się tak genialnego połączenia. Spróbujcie sami!

Durszlak.pl