Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto krówkowe

Bardzo dobre ciasto, chociaż odrobinę mi nie wyszło. Smakuje rewelacyjnie, naprawdę polecam!

 

 

 

Składniki:

Na ciasto:

-2 szkl. mąki pszennej

- 1/4 szkl. cukru pudru

- cukier waniliowy

- 3 łyżki płynnego miodu

- 100g masła

- 2 żółtka

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- tłuszcz do formy

 

Na przełożenie:

- 2 budynie karmelowe

- 3 szkl. mleka

- 100g masła

- 250ml kremówki

 

Na dekorację:

- puszka masy krówkowej

 

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Połową ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem blachę. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Wystudzić. Tak samo upiec drugi placek. Budynie ugotować z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Wystudzić je. Masło rozetrzeć. Ucierając, dodawać po łyżeczce budyń. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą budyniową. Masę krówkową lekko podgrzać i zmiksować. Rozsmarować na jednym placku. Krem budyniowy rozsmarować na drugim placku. Przykryć plackiem z masą krówkową. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

 

 

 

Smacznego!

niedziela, 01 marca 2015, malina137

Polecane wpisy

  • Domowy budyń czekoladowy

    Dziś przychodzę do Was z takim przepisem na domowy budyń. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze nie zajmuje dużo czasu jakby się mogło zdawać. M

  • Tort na szybko

    Potrzebny mi był tort szybki w przygotowaniu, bo miałam mało czasu do przyjęcia urodzinowego. Ten przepis wydał mi się prosty i szybki w przygotowaniu, a co naj

  • Włoskie ciasteczka cantuccini

    Serdecznie polecam, jeśli ktoś lubi sobie pochrupać ciasteczka z migdałami. Są naprawdę pyszne, nie spodziewałam się tak genialnego połączenia. Spróbujcie sami!

Komentarze
2015/03/01 18:47:48
Ja także lubię ciasto krówkowe. Pycha (:
Durszlak.pl