Blog > Komentarze do wpisu

Brownie z orzechami

Cudowne, cudowne, cudowne... To ciasto zawsze wychodzi wyśmienite, bez względu na to jakiego przepisu użyjemy, a połączenie orzechów i czekolady jest genialne. Serdecznie polecam!

 

 

Składniki:

Brownie:

- 200g masła (oraz niewielka ilość rozpuszczonego masła do wysmarowania formy)

- 200g czekolady deserowej, pokruszonej na mniejsze części (może być zwykła gorzka)

- 3 jajka

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 160g cukru

- 1 łyżka mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do oprószenia blaszki)

- 100g orzechów włoskich

- 100g pistacji, obranych (ja robiłam bez)

Dekoracja:

- kakao

- pistacje/orzechy włoskie

 

Przygotowanie:

Orzechy włoskie i pistacje prażymy w piekarniku nagrzanym do 200C (termoobieg) lub 210-220C (bez termoobiegu) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzone orzechy i pistacje siekamy w grubszą kostkę, przekładamy je do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki, całość mieszamy.
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą (nie podgrzewamy zbyt mocno).
Blaszkę smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy niewielką ilością mąki.
3 jajka wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (delikatnie podbijamy, nie ubijamy na sztywną pianę). Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady. Całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy uprażone i posiekane orzechy z pistacjami. Całość mieszamy i wylewamy na blaszkę, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165C (termoobieg) lub 175-185C (bez termoobiegu) na 25-30 minut (obserwujemy ciasto, może trzeba będzie je piec aż 35 minut).
Dekorujemy ciasto kakao i pokrojonymi pistacjami (orzechami).

 

 

 

 

 

Przepis z książki "Przepisy Pawła Małeckiego CUKIERNIA LIDLA" :)

SMACZNEGO!

wtorek, 24 marca 2015, malina137

Polecane wpisy

  • Domowy budyń czekoladowy

    Dziś przychodzę do Was z takim przepisem na domowy budyń. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze nie zajmuje dużo czasu jakby się mogło zdawać. M

  • Tort na szybko

    Potrzebny mi był tort szybki w przygotowaniu, bo miałam mało czasu do przyjęcia urodzinowego. Ten przepis wydał mi się prosty i szybki w przygotowaniu, a co naj

  • Włoskie ciasteczka cantuccini

    Serdecznie polecam, jeśli ktoś lubi sobie pochrupać ciasteczka z migdałami. Są naprawdę pyszne, nie spodziewałam się tak genialnego połączenia. Spróbujcie sami!

Durszlak.pl