Blog > Komentarze do wpisu

Tort świąteczny

Miałam parę problemów przy przygotowaniu tego tortu, ale wyszło naprawdę świetnie. *zdziwiona* :P Nie jest taki trudny jak się kupi dobry ser :) To pewnie taki gwiazdkowy żart, ale udało się i wszyscy są zadowoleni. Gościom bardzo smakuje, a to się najbardziej liczy! Serdecznie polecam do zrobienia, nawet bez większej okazji. ;)

 

 

Forma: o 26cm

Składniki:

Na spód:

- 50g gorzkiej czekolady (50% kakao)

- 75g masła

- 250g ciasteczek migdałowych (Spekulatius) lub maślanych


Do dekoracji:

- 200g gorzkiej czekolady

- 2 łyżki oliwy


Na krem:

- 6 listków białej żelatyny (2 czubate łyżki żelatyny w proszku)

- 600g twarożku

- 40g cukru

- 100ml mleka

- 1 torebka cukru waniliowego

- 1 słoik kompotu jabłkowego (360g)

- 1 łyżeczka przypraw korzennych (goździki, cynamon, kardamon)

 

Przygotowanie:

1. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz tak, żeby brzegi papieru wystawały poza tortownicę.

2. Czekoladę pokruszyć. Masło podgrzać w garnuszku i zdjąć z kuchenki. Czekoladę dodać do rozpuszczonego masła. Wymieszać.

3. Wokół brzegu tortownicy ustawić pionowo ciasteczka, robiąc dekoracyjne ogrodzenie. Jeśli wykorzystujemy ciastka dłuższe niż wysokość formy, trzeba je przekroić, by nie wystawały. Przygotowane ciastka wyjąć z tortownicy.

4. Pozostałe ciasteczka przełożyć do zamykanej torebki foliowej i ciasta rozgnieść wałkiem. Pokruszone dodać do masy maślano-czekoladowej. Wymieszać. Wyłożyć masę na spód formy, wyrównać i docisnąć łyżką. Wcisnąć pionowo w spód wybrane do dekoracyjnego brzegu ciastka.

5. Czekoladę przeznaczoną do dekoracji połamać, a następnie razem z oliwą podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Garnek z czekoladą zdjąć z kuchenki.

6. Jedną czwartą czekolady wylać na papier do pieczenia, by powstała równa powierzchnia o grubości 2mm. Odczekać, aż czekolada zastygnie. Wyciąć 10-12 gwiazdek różnej wielkości. Pozostałą czekoladę wstawić ponownie do kąpieli wodnej.

7. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Wymieszać twarożek, mleko, cukier i cukier waniliowy. Żelatynę lekko odcisnąć, rozpuścić w garnuszku, podgrzewając na niewielkim ogniu (nie gotować!). Do rozpuszczonej żelatyny dodawać stopniowo cztery łyżki masy serowej, gdy składniki się połączą, dodać żelatynę do pozostałej masy serowej.

8. Jedną trzecią masy serowej ubić z kompotem jabłkowym, wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać. Pozostałą masę serową wymieszać z przyprawami i pozostałą z rozpuszczoną czekoladą. Wyłożyć delikatnie łyżką na puszystą masę serowo-jabłkową. Wyrównać. Wstawić tort na 3 godziny do lodówki.

9. Nożem oddzielić brzeg tortu od krawędzi tortownicy. Obręcz rozpiąć i zdjąć. Przybrać tort świątecznymi gwiazdkami (ja użyłam serduszek jak widać na zdjęciach).

 

 

 

 

Smacznego!


*~*~*~*

No to już się więcej nie spotkamy tutaj przed nowym rokiem, więc tak jak już napisałam w poprzednim poście, życzę wesołych, pogodnych, spokojnych, spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Bożego Narodzenia! A także szampańskiej zabawy Sylwestrowej! Do zobaczenia za rok ;)

czwartek, 25 grudnia 2014, malina137

Polecane wpisy

  • Domowy budyń czekoladowy

    Dziś przychodzę do Was z takim przepisem na domowy budyń. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze nie zajmuje dużo czasu jakby się mogło zdawać. M

  • Tort na szybko

    Potrzebny mi był tort szybki w przygotowaniu, bo miałam mało czasu do przyjęcia urodzinowego. Ten przepis wydał mi się prosty i szybki w przygotowaniu, a co naj

  • Włoskie ciasteczka cantuccini

    Serdecznie polecam, jeśli ktoś lubi sobie pochrupać ciasteczka z migdałami. Są naprawdę pyszne, nie spodziewałam się tak genialnego połączenia. Spróbujcie sami!

Komentarze
2014/12/26 19:56:55
Mmm, wygląda smakowicie :)
Durszlak.pl