Blog > Komentarze do wpisu

Wiśniowy keks maślany

Pyszne jogurtowe ciasto, które nie jest trudne. Ja spędziłam na robieniu go jakieś 30 min, bez czasu chłodzenia. Oryginalny przepis był z pomarańczami, ale ja zmieniłam smak na taki, bo miałam do wykorzystania wiśnie :) i chyba z wiśniami jest najlepszy ;D Polecam!

 


 

Forma: 25 x 11 cm

Składniki:

Na ciasto:

- 8 listków jasnej żelatyny (3 płaskie łyżki żelatyny w proszku)

- 500g jogurtu wiśniowego

- 30g cukru

- 250g śmietany kremówki

- wiśnie

- 200g herbatników

 

Do dekoracji:

- 200g śmietany kremówki

- 30g gorzkiej czekolady lub wiórki czekoladowe

 

Przygotowanie:

Wysmarować masłem środek i boki formy keksowej, wyłożyć papierem do pieczenia.

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Jogurt wymieszać z cukrem w jednej misie. Żelatynę lekko docisnąć i podgrzać na niewielkim ogniu (nie gotować!). Cztery łyżki masy jogurtowej wymieszać z żelatyną, po czym dodać do całości masy jogurtowej. W czasie gdy masa jogurtowa będzie tężeć, ubić śmietankę i dodać do masy jogurtowej. Wiśnie pozbawić pestek. Kilka wiśni zostawić do dekoracji, pozostałe dodać do masy kremowej. Herbatniki wyłożyć na dnie formy, a następnie wyłożyć 1/3 masy jogurtowej, po czym ponownie położyć warstwę herbatników, na to warstwę masy jogurtowej, herbatniki i masę jogurtową. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki. Wstawić formę z ciastem do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ciasto wyjąć z formy keksowej na papier do pieczenia. Ubić śmietankę. Rozprowadzić po cieście 4 łyżki bitej śmietany. Pozostałą śmietankę przełożyć do szprycy lub torebki foliowej, z której odciąć jeden rożek i zrobić otwór o średnicy 10mm. Wyciskać ozdobne wzorki. Udekorować wierzch ciasta wiśniami oraz startą czekoladą.

 

RADA: Ciasto można zrobić poprzedniego dnia. Można zmienić smak jogurtu i dodawać odpowiednie, smakowo dobrane owoce. Jako chrupiącą warstwę można wykorzystać też herbatniki w czekoladzie.

 

 

 

 

Smacznego!

sobota, 30 czerwca 2012, malina137

Polecane wpisy

  • Domowy budyń czekoladowy

    Dziś przychodzę do Was z takim przepisem na domowy budyń. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a co najważniejsze nie zajmuje dużo czasu jakby się mogło zdawać. M

  • Tort na szybko

    Potrzebny mi był tort szybki w przygotowaniu, bo miałam mało czasu do przyjęcia urodzinowego. Ten przepis wydał mi się prosty i szybki w przygotowaniu, a co naj

  • Włoskie ciasteczka cantuccini

    Serdecznie polecam, jeśli ktoś lubi sobie pochrupać ciasteczka z migdałami. Są naprawdę pyszne, nie spodziewałam się tak genialnego połączenia. Spróbujcie sami!

Komentarze
Gość: mamba, *.adsl.inetia.pl
2012/06/30 16:56:16
Jej... ale to ciasto wygląda pysznie :P
-
2012/06/30 16:57:19
Wiem :D
-
2012/06/30 19:42:59
az się pośliniłam! pycha
-
2012/06/30 20:06:44
lekkie, owocowe i delikatne ciasto ;]
podoba mi się.
-
2012/07/01 12:38:58
:D
-
Gość: Lena, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/04 09:00:33
Ta nazwa brzmi obrzydliwie :(
-
2012/08/05 21:09:28
Czemu?
Durszlak.pl